Pages

Monday 25 April 2011

ikan stim...bez au...


Dsc01084








Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor Ikan siakap
  • 2 batang serai
  • 2 inci lengkuas
  • 6 ulas bawang putih
  • cili api (ikut suka)
  • sedikit kunyit
  • garam
  • gula
  • air asam limau
  • Daun ketumbar
  • daun limau purut

Cara-cara

  1. perap ikan siakap dengan sedikit garam, bawang putih n halia selama 1 jam
  2. letakkan ikan yang telah diperap tadi ke dalam periuk stim
  3. kisar serai, lengkuas, kunyit, bawang putih dan cili. Kemudian curahkan di atas ikan yang diperap tadi
  4. perahkan air asam limau ke atas ikan yang diperap dan masukkan gula dan garam
  5. kemudian stim ikan tersebut lebih kurang setengah jam
  6. akhir sekali masukkan daun limau purut yang dihiris dan juga daun ketumbar (jika mahu)
  7. siap untuk dimakan

No comments:

Post a Comment